CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, December 21, 2010

Kisah Semalam

Semalam aku kuar jln2 ngan best friend aku,Catherine Chong. Kitorang 2 jer,yang lain x dpt & malas. Aku nak cancel pun x leh jugak coz dah terlanjur aku bagitau mumy yang aku nak kuar. Aku naik bas pegi ke pasar,kat sana aku akan jumpa Cath. Punya la lama aku tunggu smpai berpeluh2 pun,dah nak luntur make up aku! Haha. Aku ingat la kena tunggu berapa minit je,rupa2 nya lebih dr 30 minit! Huhu..sabar je lah aku. Dah dia smpai kitorg jln kaki pulak g Parkson/Bintang Mega Mall. Sakit giler kaki aku pekena kasut aku. Dah lamak kot kaki ni x pakai heel. X da la tggi sgt. Lebih kurang mcm ni la tggi heels aku.

Tak tggi sgt kan? Tapi kaki aku blh sakit pulak kerana bnda ni.

Pas kitorang smpai sana,terus g beli tiket wayang,tgk cite Tron. 

Tron Legacy!! Terbaek dr ladang! Hehe :p
Best la cite tu.. Aku suka tgk cita genre fantasi & fiction. Sape yg lom tgk,pas ni kena pegi tgk tau? Pas bis cite,kitorg g mkn. Uih..pkl 4 bru kitorg p mkn. Pas tu jln kaki balik g ke pasar. Kitorg naik bas balik ke rumah. Terpaksa la kitorg naik bas yg dh penuh. Smua tempat duduk dh full,so kitorg kena brdiri la. Huhu. Ada la sorg datuk cina ni..naik bas dgn tongkatnya skali.

Kesian dia..trpaksa guna bantuan tongkat utk bergerak.
Sudah la bas penuh,dia pun xda tempat duduk. Kat blakang aku ada la sorg lelaki muda & sorg lelaki dlm lingkungan umur 40-an. Diorg duduk sama la.. Tiba2 lelaki 40-an ni bgn dr tmpat duduk dia then kasi tmpt duduk tu kat datuk ni td. Aku mmg tabik la 'cos ada jugak org yg prihatin. Tp aku trkilan kat anak muda td tu. Dia blh dok slumber je kat tmpt duduk dia tu smbil men hp & sumbat telinga dia pkai headphone. 

Ilustrasi sahaja.
Huh! Mana sikap keperikemanusiaan para belia skrg ni. Semadi je la aku ni pun xda tempat duduk semlm. Kalau aku la yg duduk kat tmpt anak muda tu semlm,mmg aku kasi tmpt aku kat datuk tu. Sggup aku brdiri drpd aku biarkn datuk tu brdiri dlm bas yg penuh. Memalukan je kalau kita sebagai para belia/anak muda yg masih kuat & sihat membiarkan org tua yg dah uzur brdiri kat dlm bas. 

Malu la dgn tindakan kita sendiri!
Sedarlah wahai para belia. Kita yg muda ni kena la brtolak ansur sikit.Jadikanlah pepatah "yang muda disayangi,yang tua dihormati" ni sebagai satu amalan yang harus kita praktikkan dalam kehidupan seharian kita. :)




Suka? Click LIKE. Nak komen? Komen je. :)

0 comments: